Accelerator Forum i Aarhus

23.05.2017

Otte innovationer er i fokus ved årets Accelerator Forum.

Otte innovationer står klar til at møde topfolk fra hele den danske byggebranche og få rådgivning og sparring til at komme ind på markedet. Det sker ved arrangementet Accelerator Forum, hvor alle involverede skal bidrage til at revolutionere branchen og skabe vækst inden for bæredygtigt byggeri.

Over to dage, den 31. maj og den 1. juni, skal de otte udvalgte innovatører vise løsninger frem foran et panel af bygherrer, arkitekter, producenter, investorer og andre kompetente topfolk fra den danske byggebranche. De to dage er kulminationen på årets arbejde i projektet Sustainable Build. Målet er at øge genanvendelsen af materialer, komponenter og bygninger samt styrke vækst inden for bæredygtigt byggeri.

“Dansk design og byggeri er kendt for høj kvalitet og stærke kompetencer indenfor miljø og bæredygtighed. Styrkes denne position yderligere, så står danske virksomheder endnu stærkere i den internationale konkurrence og kan gøre sig gældende på det voksende globale marked for bæredygtige produkter og løsninger i byggeriet," siger Mads Lebech, adm. direktør i Industriens Fond, der har støttet Sustainable Build med næsten seks millioner kroner i forbindelse med fondens særlige tema om bæredygtig produktion.
 

Stærkt innovatørfelt

De otte udvalgte innovatører kommer med alt fra robotter, som sænker brugen af beton i byggeriet, til digitale platforme, som sammenligner byggerier og produkters bæredygtighed. De er udvalgt fra et bredt ansøgerfelt med ansøgninger fra 11 forskellige lande. Fire af de udvalgte innovatører er danske, tre er hollandske og en er britisk. Sidstnævnte er WikiHouse, som er et open source bygningssystem.

”WikiHouse er et open source-projekt, der er rettet mod at genopfinde den måde, vi laver byggeri. Vi har skabt en platform, hvor arkitekter, designere, ingeniører, opfindere, producenter og bygherrer sammen kan være med til at skabe nye bæredygtige og effektive byggestandarder. Løsningerne er til rådighed for alle, og målet er, at de skal blive til nye industristandarder og være med til at forbedre vores alles byggeproces”, siger Alastair Parvin, der er grundlæggeren af WikiHouse.

En anden af årets innovatører er danske Odico, som arbejder med at reducere mængden af ressourcer ved at optimere måden, hvorpå vi fremstiller bygningskonstruktioner.

”Vi har udviklet en robotstyret fremstillingsmetode til at lave betonkonstruktioner, der er mere end 15 gange hurtigere end eksisterende produktionsmetoder. Hvis metoden bliver anvendt, vil CO2-belastningen blive kraftigt reduceret”, siger Anders Bundsgaard, CEO, Odico.

Til Accelerator Forum får innovatørerne faglig sparring fra eksperter og beslutningstagere på tværs af byggeriets værdikæde. For innovatørerne handler det om at få hjælp til at skalere deres innovation, få deres første pilotprojekt og få skabt samarbejder med Sustainable Builds partnere.

“Det har været fantastisk at stifte bekendtskab med den nytænkning og innovationskraft, der spirer frem i byggesektoren, og jeg glæder mig til den videre proces. Det er et stærkt et felt af innovatører, der er udvalgt, og deres løsninger skal ud og bruges på byggepladserne. Vi har altid prioriteret at arbejde med helheden, og med dette års nye innovatører i Sustainable Build får vi udvidet mulighedsfeltet”, siger Signe Kongebro, partner og chef for bæredygtighed hos Henning Larsen Architects.

Innovationerne får både hjælp fra store og små aktører fra branchen, der selv har erfaring med at bryde igennem med nye innovationer som mindre virksomheder.

”Som iværksætter kender vi selv til de udfordringer, der kan være for at bryde igennem med nye løsninger og idéer i en stor branche. I Sustainable Build får innovatørerne mulighed for både at få rådgivning fra større aktører og kan høste af vores erfaringer med markedet som iværksættere. Samtidig får vi mulighed for at få indblik i nye danske og internationale løsninger, der er med til at gentænke branchen og skabe nye bæredygtige løsninger”, siger Flemming Werk, COO, Advance Nonwoven.
 

Bæredygtigt byggeri går på tværs

Det er netop behovet for nye løsninger og samarbejder på tværs af branchen, der har fået Industriens Fond til at samle aktørerne i Sustainable Build. For at kunne løse de udfordringer, byggebranchen står overfor og føre byggeriet i en mere bæredygtig retning, må branchen være fælles om udviklingen.

”En af hjørnestenene i projektet er, at hele branchen er samlet under samme tag. Arkitekter, designere, leverandører, entreprenører, kunder og investorer er med, og der er både etablerede aktører og mindre nystartede virksomheder i blandt. Det giver en bred viden i projektet og sikrer, at innovatørernes tanker og produkter kan vurderes fra mange sider på én og samme gang og opnår et bredt kendskab i branchen allerede fra dag ét,” siger Mads Lebech, adm. direktør i Industriens Fond, om projektet, der både har deltagelse af virksomheder som Abeo, Connovate og Frøslev Træ, men også større aktører som Henning Larsen Architects, NCC, PensionDanmark, Region Midtjylland og Tarkett.

Sustainable Build samler over 30 forskellige aktører til udvikling og skalering af nye løsninger inden for byggeriet. Accelerator Forum, der afholdes på Godsbanen i Århus, er kulminationen af foreløbigt to års arbejde, hvor partnerne både er med til at skalere de udvalgte innovatører og selv udvikler nye løsninger på nogle af byggeriets centrale udfordringer.

 

PROJEKTET

Læs mere om Sustainable Builds formål og aktiviteter gennem nedenstående links.

TEMAINDKALDELSE

Projektet udspringer af den temaindkaldelse om Bæredygtig Produktion, som Industriens Fond iværksatte i midten af 2014. Her på hjemmesiden kan man læse om alle de temaindkaldelser som Industriens Fond har gennemført, samt de projekter, som er sat i gang som følge af de enkelte temaindkaldelser.

KONTAKT

Spørgsmål vedrørende Sustainable Build og projektets ambitioner og aktiviteter kan stilles til:

Ole Østrup
Formidlingsansvarlig 
Mail: oos@industriensfond.dk 
Telefon: 33 37 62 08