AI Denmark

Projektet vil fremme udvikling og udnyttelse af kunstig intelligens blandt SMVer, styrke AI-baseret tech- iværksættere, og gøre Danmark til foregangsland inden for virksomhedsrettet udnyttelse af AI.

Kunstig intelligens (AI) er en af tidens mest transformative teknologitendenser. Teknologien har allerede forandret alt fra forbrugerelektronik til analyser af sundhedsdata. Men teknologiens enorme potentiale er langt fra indfriet. AI kan genkende mønstre, skabe øget værdi af store datamængder, automatisere processer og produkter og forbedre brugeroplevelsen.

Dertil kommer, at AI kan være en vigtig drivkraft for den grønne opstilling, fx ved at forlænge produkters livscyklus eller ved at analysere det miljø- og klimamæssige impact af produktionen og optimere på baggrund af data.

Analyser anslår at Danmark kan øge sit årlige BNP med op mod 35 milliarder kr. fra 2030, hvis samfundet og erhvervslivet formår at høste potentialet. Danmark er dog udfordret af manglende investeringer, viden og afklaring om mulighederne, som resulterer i lav anvendelse af teknologien. Danmark vil stå med et underskud på 20-80.000 AI-talenter i 2030, hvilket vil udfordre anvendelsen af teknologien.

AI: Denmark vil adressere udfordringerne og give virksomheder bedre indblik i den merværdi, der ligger i at tage forretningsstrategiske beslutninger på baggrund af kunstig intelligens.

Dét, på et forsvarligt grundlag, hvor der samtidig tages højde for de mange etiske dilemmaer, der er forbundet med AI, og hvor det sikres at teknologien skaber positiv værdi for borgerne, kunderne og samfundet snarere end det modsatte.

Projektet består af et konsortium af nøglemiljøer inden for forskning, uddannelse og forretningsudvikling, og vil over en treårig periode udvikle en række initiativer.

Projektet vil oprette et AI Academy med 120-150 skræddersyede virksomhedsforløb, som skal hjælpe virksomheder få erfaringer og implementere AI i deres forretning. Akademiet vil være opbygget af to spor: AI Explorer – som skal støtte digitalt modne virksomheders anvendelse af systematisk dataanalyse og datadreven beslutningstagning. Og AI Accelerator – som skal hjælpe virksomheder, der allerede arbejder med data på avanceret niveau, videre udvikle deres potentiale med afsæt i systematisk anvendelse af AI-teknologier.

Projektet har en ambitionen om, at mindst 300 studerende skal deltage i virksomhedsforløbene med henblik på at skabe nye innovative løsninger i virksomhedernes forretning, og derigennem være med til at opbygge en talent-pool inden for AI.

Derudover vil der hvert år blive afholdt et nationalt AI Challenge Denmark event, hvor de mest lovende SMV AI-aktører deltager i en konkurrence om en fuld finansieret rejse til Silicon Valley.

Der oprettes yderligere et AI Community for at samle initiativer, events og netværk. AI Community skal blandt andet resultere i udviklingen af en digital virksomhedsguide om AI løsninger. Guiden bliver en del af en større læringsplatform med værktøjer til inddragelse af ikke-tech-faglige medarbejdere, og vil indeholde cases, videoer, podcasts m.m.

Projektet skal på sigt munde ud i et kompetenceløft hos de danske SMVer og øge deres bevidsthed om potentialet i AI. Programmet skal give konkret erfaring med forretningsmodeller, produkter, forsyningskæder eller produktion, og øge salg ved at skabe forbedringer i produkt-, service- og produktivitet. På langt sigt skal initiativet spille en aktiv i rolle i skabelsen af nye AI-fokuserede virksomheder.

Projektet henvender sig til danske SMVer, der arbejder inden for fremstillings-, teknologi- og serviceindustrien.

 

PROJEKTET

Projektnavn:
AI Denmark

Projektejer:
Teknologisk Institut

Tid:
2020-2023

Støttet med:
34,5 mio. kr.

PROJEKTPARTNERE

Projektet udføres af Teknologisk Institut i samarbejde med en række aktører:

TEMAINDKALDELSE 

Projektet er skabt i kølvandet på Industriens Fonds temaindkaldelse om "Datadreven Vækst".

KONTAKT

Projektansvarlig
Anne-Lise Høg Lejre
Direktør, Produktion og Innovation, Teknologisk Institut
Teknologisk Institut
alh@teknologisk.dk
72203116

Kontaktperson
Peter Lemcke Frederiksen
Seniorprojektleder
Teknologisk Institut
plf@teknologisk.dk
72202074

Projektansvarlig Industriens Fond
Anders Ziegler Kusk
Projektleder
33 37 62 32
azk@industriensfond.dk