Ejerskifte og de personlige og familiemæssige udfordringer

30.07.2018

En ny rapport fra Center for Ejerledede Virksomheder belyser de personlige og familiemæssige udfordringer i forbindelse med ejerskifte.

23.000 virksomheder står forventeligt over for et ejerskifte i løbet af de kommende ti år. Der er således tusindvis af ejerledere, der skal i gang med planlægningen af deres exit. Men forskning viser, at under halvdelen af ejerlederne over 65 år har en færdig plan. Center for Ejerledede Virksomheder har udgivet en ny rapport i serien af rapporter om ejerskifter i Danmark. Denne gang med fokus på de personlige og familiemæssige konsekvenser af et ejerskifte.
 

konfliktløsning

Rapporten, som er nummer fem i rækken af rapporter fra centeret, undersøger, hvilke udfordringer der gør planlægning så svært for ejerledere.

Rapporten viser blandt andet at virksomheder med en plan for det fremtidige ejer- og lederskab, klarer sig markant bedre end virksomheder uden en plan. Det giver højest sandsynligt sig selv, men årsagerne gør ikke. En af dem er valg af ny ejerleder. I omegnen af 42 procent af de nuværende ejerledere mener for eksempel ikke, at der i familien findes en egnet kandidat til at efterfølge ejerlederen i virksomheden. En anden problematik er, at tanken om ejerskifte giver ejerlederen psykologiske udfordringer, og er med til at skabe en barriere for ejerskiftet. Rapporten viser, at udfordringerne kan overvindes ved at designe ejerskiftet med fokus netop på dette.

Rapporten viser også, at relativt få virksomheder har oplevet alvorlige konflikter mellem ejere og ledelsen. Størstedelen af de konflikter, der er opstået mellem ejere og ledere, drejer sig om uenigheder om virksomhedsstrategien eller om forskellige personligheder. De fleste ejerledere har et ønske om at kunne fokusere mere på de langsigtede beslutninger og visioner. Professionalisering af ledelsen er et værktøj, der kan frigøre ejerlederens ressourcer til dette, og i rapporten er der et kapitel, der undersøger de forskellige muligheder og udfordringer i at professionalisere ledelsen.

Rapporten giver dermed en række idéer, erfaringer og udfordringer videre, som kan tjene til inspiration for de mange ejerledere, der er i gang med at planlægge fremtiden for deres virksomhed – og for mange ejerskifterådgivere vil der også være interessante og nyttige kapitler.

Rapport #5:
Personlige og familiemæssige udfordringer i forbindelse med ejerskifte

Læs rapporten

 

Workshop i ejerstrategikortet 

 

Center for Ejerledede Virksomheder har gennem en årrække undersøgt og arbejdet med ejerledede virksomheder i Danmark. På den baggrund har centeret udviklet Ejerstrategi-kortet, der kan hjælpe ejerledede virksomheder med at planlægge fremtidige aktiviteter og ejerforhold. I slutningen af august afholdes to konferencer om netop brugen af Ejerstrategi-kortet. Konferencerne afholdes i henholdsvis København og Vejle.

CENTERET

Center for Ejerledede Virksomheder blev etableret i 2014 og har hjemme på Copenhagen Business School. Centeret bidrager med vidensopbygning, dialogværktøjer og uddannelsesaktiviteter til at styrke langsigtsplanlægning og udvikling i ejerledede virksomheder.

Workshop

Få inspiration og værktøj til at rådgive ejerledere om planlægning af det fremtidige lederskab og ejerskab med gratis workshop i henholdsvis København og Vejle.

Tid og sted:

  • Tirsdag den 28. august kl. 8.30-11.30
    CBS, København

  • Onsdag den 29. august kl. 8.30-11.30
    Spinderihallerne, Vejle

Ved at benytte linket nedenfor, kan man læse mere om workshoppen, tilmelde sig og læse mere om ejerstrategi-kortet.

RAPPORTER

Center for Ejerledede Virksomheder har allerede udgivet flere publikationer og undersøgelser af ejerledelse og ejerskifte i Danmark og vil i de kommende år udgive de to sidste rapporter i serien. Alle publikationerne er frit tilgængelige her på hjemmesiden og kan læses ved at besøge nedenstående link.