Engangsplastik takker af med applaus fra miljøet

28.08.2019

Næste år gøres engangsplastikkrus forbudt i København. Med konkurrencen 'DM i miljøvenlige drikkebægre' har Idrættens Innovationslab sat sig for at finde alternative løsninger.

Hvert år bruges mere en 800.000 plastikkrus i København ved arrangementer som DHL Stafetten og Copenhagen Maraton. Det skal dog snart være slut med det knitrende plastik. Københavns Kommune har nemlig besluttet, at arrangementer på kommunale områder, fra 2020 ikke længere må benytte sig af engangskrus. Forbuddet kommer i kølvandet på kommunens fokus på FN's 17 verdensmål som anledning til at løfte deres bæredygtighedsindsats. En indsats og ambition som Idrættens Innovationslab har taget til sig med gennemførelsen af konkurrencen DM i miljøvenlige drikkebægre.
 

Ny innovation fra Idrættens Innovationslab

Idrættens Innovationslab blev etableret i 2016 som et samarbejde mellem Industriens Fond og Danmarks Idrætsforbund (DIF) med det formål at udvikle nye innovative forretningsidéer ved at få idrætten og erhvervslivet til at arbejde tæt sammen. Og det er netop dét DM i miljøvenlige drikkebægre vil.

Syv hold deltager i konkurrencen, og vinderen bliver den virksomhed, der udvikler det mest holdbare og økologisk bæredygtige produkt. Carlsberg og Glassforever er blandt de deltagende virksomheder, som kigger på at mindske plastforbruget ved at udvikle en papkop med bionedbrydeligt overtræk såvel som en hård kop som kan vaskes og genbruges.

Allerede i år tester DHL Stafetten en papkop fra firmaet Multiline, som skal gøre producenten klogere på, hvad der virker, og hvad der ikke gør. Konkurrencen løber fra juni til oktober.
 

injurymap: ny app til forebyggelse af løbeskader

Årets DHL Stafet har ikke blot være en platform til forsøg med alternative løsninger på drikkekrus. Idrættens Innovationslab har også præsenteret et nyt digitalt træningsprogram, Injurymap, som skal hjælpe med at forebygge skader. Studier viser, at over 40 procent af løbere bliver skadede under træningen til maratonløb. Derfor blev app'en udviklet i samarbejde med idrætsklubben Sparta, og start-up virksomheden af samme navn og gjort tilgængelig for deltagerne i både Telenor Copenhagen Marathon 2019, i DHL Stafetten, i CPH Half Marathon 2019 og igen til CPH Marathon 2020.

Injurymap er sammensat af øvelser, der styrker og mobiliserer benenes led og muskler, så risikoen for løbeskader reduceres. Intelligente algoritmer tilpasser øvelserne til den enkelte løbers behov, fremmer sund løbeteknik og sikrer en træningskurve med minimal risiko for overbelastninger.

Idrættens Innovationslabs arbejde spænder bredt, og deres faglige sparring skal ses både som et sprint i form af match-making og markedsindsigt, og som et maraton med længerevarende udvikling af produkter og virksomheder. Læs mere om de løsninger Idrættens Innovationlab har skabt, og hvad de kan tilbyde inde på projektets hjemmeside.

Idrættens Innovationslab

Idrættens Innovationslab faciliterer innovationssamarbejder mellem erhvervslivet og idrætten. Det gøres for at styrke innovationsevnen hos danske virksomheder, så nye produkter og løsninger kan udvikles og vinde indpas på det globale marked. Læs mere om projektet her.

DIF

Projektet udføres i samarbejde med Danmarks Idrætsforbund. Besøg forbundet på dets hjemmeside eller besøg selve projektets hjemmeside.

VERDENSMÅLENE

Som en del af Industriens Fonds strategi italesættes arbejdet med FN's 17 verdensmål. Strategien kan læses her på fondens hjemmeside.

Gennem de seneste år har Industriens Fond iværksat en god håndfuld projekter, der beskæftiger sig indgående med verdensmålene.

Projekternes arbejde kan løbende følges i en gruppe på Linkedin.