Nyt forskningscenter skal optimere potentialet i ejerledede virksomheder

20.03.2014

Bevilling fra Industriens Fond baner vej for et nyt forskningscenter hos CBS, der skal udvikle konkrete værktøjer og metoder til, hvordan flere danske ejerledere gennemgår et succesfuldt ejerskifte.

Ejerledede virksomheder udgør næsten 80% af dansk erhvervsliv, og er dermed et vigtigt DNA i dansk erhvervsliv. I løbet af det kommende årti vil ca. 25.000 skulle overdrage virksomheden til en anden ejer eller ejerkreds. Industriens Fond ønsker med sin bevilling til Center for Ejerledede Virksomheder på CBS at sikre, at der bliver skabt viden om, hvordan man i Danmark sikrer og gennemfører et succesfuldt ejerskifte.

 ”I Danmark findes der pt. ingen forskningsbaseret viden og konkrete værktøjer til at sikre det succesfulde ejerskifte”, fortæller Mads Lebech, adm. dir. i Industriens Fond

”16.000 af ejerlederne er over 65 år, og en del af disse har endnu ikke overvejet, hvilken exit-strategi de bedst skal benytte, når de om kort tid skal ejerskifte deres virksomhed. 

Derfor ønsker vi med Fondens bevilling at gøre det muligt for danske ejerledere at få adgang til individuel tilpasset viden, redskaber og uddannelser til at kvalificere den strategi, de lægger for deres ejerskifte, uanset om det er med et 1, 5 eller 10 års perspektiv".

Med bevillingen på 22,8 mio. kr. fra Industriens Fond er fundamentet lagt for etableringen af et af verdens førende vidensmiljøer for ejerledere, hvor rådgivere, organisationer, ejerledere og købere kan hente hjælp og viden.  På Center for Ejerledede Virksomheder vil man over de næste fem år forske i danske ejerledede virksomheder med henblik på at undersøge, hvad der driver ejerledere, og hvilke overvejelser de har i forbindelse med et kommende ejerskifte. På den baggrund vil man udvikle konkrete redskaber og uddannelsesaktiviteter, som kan understøtte flere danske eje-ledere til at foretage et succesfuldt ejerskifte med det mål at bevare job og produktion hjemme i Danmark.

”Denne markante bevilling fra Industriens Fond giver CBS en kærkommen mulighed for at markere sig stærkt på et område, som er af stor betydning for erhvervslivet. En meget stor del af de danske virksomheder er ejerledede og vi får nu mulighed for at hjælpe dem med nogle af de svære beslutninger, de står i”, siger Rektor Per Holten-Andersen.

Centeret begynder sine aktiviteter i foråret 2014. Bevillingen fra Industriens Fond dækker i første omgang centrets aktiviteter i fem år og gør det muligt at tiltrække topforskere, styrke datagrundlaget og hjælpe virksomhederne til at træffe beslutninger baseret på konkrete fakta. Forskningen vil bygge på analyser af registerdata for alle danske virksomheder og spørgeskemaer indsamlet blandt et stort antal virksomheder. Centeret har indgået et samarbejde med verdens førende forskningscenter i familievirksomheder, Wendel International Centre for Family Entreprise på INSEAD. Derudover er der åbnet for partnerskab med ejerledernes tætte rådgivere, bl.a. danske revisionsvirksomheder.

Kontakt

Industriens Fond, adm. dir. Mads Lebech, ml@industriensfond.dk, M: 20 94 90 46

CBS: Institutleder, prof. Peter Møllgaard: hpm.eco@cbs.dk, M: 21 62 20 15

Om projektet

Projektnavn:
Center for Ejerledede Virksomheder

Projektejer:
CBS

Tid:
2014 - 2018

Støttet med:
22,8 mio. kr.